ميخک چيست ؟
میخک (corn )یک اندفاع ضخیم وسخت (hyperkeratotic )موضعی جلد است که داراي هسته کراتيني مخروطی شکل مرکزی که قاعده ان درسطح جلد وزروه آن در داخل جلد ميباشد. و اکثراًدر مناطقی از پا که وزن را تحمل نمی کند بوجود میاید. اینها معمولا دربین انگشتان پا و یا پشت انگشتان پا بوجود میایند ولی بعضاً در کف پا نیز دیده میشود. دوشکل دارد که نظر به موقعيت ومنظره از هم فرق ميکند.
۱ـ شکل سخت (Hard corns): که به شکل وصفي در قسمت بالایي انگشتان خصوصاً انگشت پنجم پا بوجود میاید که بسيار سخت ميباشد که از اثر فشار بالاي عصب حسي سبب درد شديد ميشود
۲ـ شکل نرم (Soft corns): معمولا بین انگشتان پا(انگشت چهارم وپنجم) بوجود میاید کوچک وبخاطر تعرق نرم ميباشد.
حال سوال پیدا میشود که اندفاع سخت وضخیم که اکثرا در کف پا دیده میشود چیست آیا آنها میخک نیست ؟
در جواب باید گفت که چنین مشکل بنام کالوس یاد میشود .
کالوس (callus ) یک اندفاع سخت وضخیم (hyperkeratotic )جلدی با قاعده بزرگ یا منتشر با کناره های واضح میباشد . معمولاً در نواحی پا که وزن و فشار بدن را تحمل مینمایند مانند کف پا و کنار های کف پا دیده میشود که درد ناک نیست .
که فرق بین میخک وکالوس در سه موارد قرار ذیل است.
۱ – موقعیت پیدایش : میخک معمولاً در نواحی که وزن را تحمل نمیکند پیدا میشود مثلاً پشت و بین انگشتان پا ولی کالوس معمولاً در نواحی که وزن بدن را تحمل مینماید پیدا میشود مانند کف و کناره های پا
۲ – شکل اندفاع : میخک کوچک از کالوس است گر چه هر دو سخت و ضخیم با رنگ جلادار سفید است ولی کالوس ضخامت و سختی یک سان در تمام ناحیه جلد مصاب دارد در حالیکه در میخک شکل مخروطی داشته که قاعده آن در سطح جلد و ذروه آن بداخل جلد میباشد که سبب درد میگردد.
۳ – موجودیت درد :میخک با جس وفشاربسیار درد ناک است در حالیکه کالوس درد ندارد ولی بعضاً درد خفیف در تمام ضخامت ناحیه دارد
عوامل پيدايش ميخک چيست ؟
در کل از اثر اصتحکاک، وزن و فشار بر روی جلد بوجود میاید. طوريکه اصطکاک ، فشار های میخانیکی و وزن بالای بارزه ها استخوانی نزد کسانيکه مساعد باشد سبب ضخيم شدن جلد و تکثر زياد حجرات در همان ناحيه ميشود که در نتيجه کالوس و میخک به وجود ميآيد . این عوامل به دو گروپ داخلی وخارجی تقسیم شده است.
عوامل داخلی:
بی نظمی یا سوء شکل استخوانهای انگشتان پا ، برجسته بودن و پیش آمدن بارزه های استخوانی ودیگر نواقص میخانیکی پا
عوامل خارجی:
پوشیدن بوت های تنگ و نا مناسب ، گشتن با پای لوچ، بی نظمی در داخل بوت ها، پوشیدن بوت ها بدون جوراب و فعالیت های فزیکی متکرر که بالای جلد ناحیه فشار بیاورد.
تشخیص تفریقی
۱ – فرق بین کالوس و میخک که قبلا تشریح گردید
۲ – با زخ های جلد کف و انگشتان پاها باید تفکیک شود: که این حالت از سبب ویروس HPV به وجود میآید ساری است و در هر قسمت میتواند پیدا شود
• Soft corns may be mistaken for tinea pedis or psoriasis.
Hard corns may be mistaken for the following:
• Plantar wart
• Common wart
• Calluses lack the dense core found in corns.
• Plantar porokeratosis
• Eccrine poromas
• Foreign body granuloma
• Palmoplantar keratoderma
قابل تداوی است؟
بلی
۱ – مراقبت پا ها در خانه به طور منظم باید صورت گیرد این کار بیشتر با کالوس میتواندصورت گیرد چون نسبت به میخک سطحی تر قرار دارد و دردناک نمیباشد.
تر کردن وقرار دادن پا ها در بین تشت آب گرم بعداً بلافاصله با سنگ پا جلد ناحیه کالوس و اطراف آنرا را به آرامی تراش کنید تا جلد مرده کالوس به راحتی برطرف شود. بعد از آن از یک کریم مرطوب کننده ویا نرم کننده استفاده نمایید.
۲ – بوتهای مناسب : بوت ها باید مناسب ، نرم و بزرگ باشد
۳ – استفاده از Salicylic acid : بدین منظور میتوان از patchهای موضعی که بشکل پلاسترتهیه گردیده و بنام پلاستر میخک یاد میشود یا از مخلوط ۱۰ الی ۲۰ فیصد سلیسیلیک اسید یا قطره بنام دوفلم برای ۶-۸ هفته استفاده نمود .
۴ – تراشیدن کالوس که در ابتدا میتواند توسط پل جراحی صورت گیرد که داکتر معالج تان جهت کاهش درد معمولا از زرقیات بیحسی موضعی استفاده مینماید
۵ – استفاده از الکتروکواتری
۶ – سوختاندن توسط لیزر CO2
۷ – کشیدن و دور کردن توسط عملیه جراحی
نوشته از دوکتور فهيم الدين کميسار متخصص جلد وزيبايي
آدرس : سينماي پامير مقابل شفاخانه میوند جوار کابل بانک کلينيک جلدي وزيبايي تاج

مگسک یا Freckles كه به نام هاي مترادف چون کنجدک , کک و مک ياخال هاي قهوه يي نيز ياد ميشود خال هاي كوچك به قطر 0,5mm هم سطح پوست بوده كه معمولاً در نواحي مكشوفه يعني نواحي كه معروض با شعاع مستقيم آفتاب است ديده ميشود.
عوامل يا اسباب به وجود آمدن مگسك چيست؟
١- ارثيت : مگسك یک مشکل ارثی يا جنيتيكي بوده کسانيكه تاريخچه فاميلي دارد نزد شان پدا ميشود.
٢ – نوع و رنگ پوست : مگسك زیادتر در افراد كه پوست سفيد ،موهای سرخ رنگ يا طلايي و چشمان آبي يا سبز دارد دیده میشود .
٣ – شعاع آفتاب : زمانيكه همچو اشخاص كه ارثيت و پوست سفيد داشته باشد معروض به شعاع آفتاب شود خال هاي مگسك پدا ميشود.
میخانیکیت بوجود آمدن مرض چگونه است؟
در این مرض تعداد حجرات رنگساز نارمل بوده ولی مقدار زیاد رنگ دانه ها از اثر معروض شدن با شعاع آتاب تولید میشود , اکثرا سوال که توسط بعضي از دوست های کنجکاو مطرح میگردد این است که این حجرات رنگساز در تمام صورت موجود است پس چرا این مگسک به شکل نقطه ئی بوجود میاید ؟ به جواب این سوال باید گفت که درین مورد نظریه است که در نواحی که این مشکل بوجود میاید حجرات غیر نارمل رنگساز در آن ناحیه موجود بوده و مجرد مواجه شدن به شعاع ماورای بنفش سبب تولید رنگ دانه ها گردیده که به شکل خالک های کوچک تظاهر میکند.
مگسك به كدام شكل تظاهر ميكند؟
مگسك به شكل اندفاعات نصواری رنگ كه تعداد اش متعدد ميباشد با کناره های غیر واضح از پوست سالم بوجود آمده که درنواحی معروض به شعاع آفتاب ديده شده , رنگ این خالک ها در پوست های با رنگ های مختلف تظاهرات مختلف رنگی دارد.
نواحی مساعد به مگسك كدام ها است ؟
این مرض چون در اثر مواجه شدن به شعاع ماورای بنفش بوجود میاید (این شعاع در تاسس آن ضروری است ) لذا نواحی مختلف که معروض به شعاع آفتاب میباشد مساعد به این مرض است مانند صورت , پشت دست ها , ساعد دست ها و ناحیه یخن ولی در ممالک که مردم لباس نيمه برهنه تر میپوشند بازوها , پشت شانه و سر سینه نیز به این آفت مبتلا شده میتواند.
آيا تداوی دارد يا نه؟
بلي تداوي دارد ولي چگونه؟
١- وقايه:
در قدم نخست باید بخاطر جلوگیری این آفت و هم چنان برای وقایه از پیشرفت آن بصورت جدی از مواجه شدن به آفتاب خوددرای گردد (خصوصاً در ساعات بین 10 قبل از ظهر تا 3 بعد از ظهر ) که بخاطر نایل آمدن به این هدف میتوان از پوشیدن کلاه های با لبه های دراز , چتری و محصولات ضدآفتاب با طیف وسیع تاثیر استفاده کرد , باید خاطرنشان کرد که روز های ابری نیز برابر به روز های آفتابی خطر ناک است (شعاع ماورای بنفش از ابر عبور میکند ) پس باید در روز های ابری هم اهتمامات پیش گیری از آفتاب را فراموش نکرد .
نکته خیلی مهم این است که وقت متوجه میشویم که طفل ما مساعد به کک و مک است باید روزانه حد اقل دو بار برایش ضد آفتاب چرب کرد تا از زیاد شدن و تیره رنگ شدن خالک ها تا حد ممکن جلوگیری شود.
٢ – در قدم دوم یک تعداد دواهای وجود دارد که میتواند سبب کم کردن رنگ این خالک ها گردد , نکات قابل ذکر در این مرحله را ذیلاً یاد آور میشوم :
1. تمام ادویه های که بخاطر کم کردن رنگ استفاده میگردد سبب سرخی , سوزش و گاهی سبب پوستک پوستك میشود که با استفاده مقدار مناسب دوا این مشکل را کنترول کرده میتوانیم.
2. دوا تا وقت استفاده میگردد تا رنگ ها کاملاً محوه گردد و بعداً دوای وقایوی یا مواظبتی شروع میگردد.
3. برای مرحله وقایوی باید ضد آفتاب برای متداوم استفاده شود و بهتر است تا یک مشتق ویتامین سی هم با آن استفاده گردد.
4. این مرض در اکثریت قاطع مریضان بعد از پاک شدن و مواجه شدن دوباره مریض به آفتاب دوباره به تاسس شروع میکند.
مراحل بعدی تداوی :
استفاده از لایه برداری کیمیاوی میباشد که یک روش بهتر و با موثریت زیاد تر میباشد , در این روش یک تعداد مواد لایه بردار در ناحیه توسط داکتر استعمال میگردد و این روش سبب میشود تا رنگ ها را از بین ببرد , این طریقه چندین بار تکرار شده و بهتر است تا همزمان با آن ادویه استعمال گردد و بعد از ختم مراحل آن ادویه وقایوی نزد مریض شروع میشود.
روش دیگر که موثریت دارد بنام Microneedling یاد شده که در این روش وسیله که دارای سوزن های کوچک میباشد در ناحیه برای 10 الی 15 دقیقه به روش خاص استفاده شده و سبب پارچه شدن و کم شدن رنگ ها میگردد. برای نتیجه بهتر باید این وسیله با روش های دیگر یکجا استفاده گردد.
در این اواخر روش خوب که معرفی شده لیزر میباشد که نتیجه خوب داشته و سبب تخریب همان حجرات غیر نارمل میگردد و سبب پاک شدن رنگ دانه ها میگردد.
یادداشت : به هر حال بعد از موفقیت هر روش باید دوای وقایوی استفا ده گردد.
دوكتور فهيم الدين (كميسار) متخصص جلدي وزيبايي
